Make your own free website on Tripod.com

KANA (HENNA)

 

Kana je prah koji se dobija od osusenog lista biljke lawsonia inermis koja raste kao mali zbun koji moze dostici visinu od oko 2-3 metra.

Cvetovi ove biljke koriste se za neke kozmeticke preparate. Biljka raste u regionu Blistog istoka i u Severnoj Africi.

Ona ustvari raste u toplim klimatskim uslovima koji vladaju u Indiji, Sudanu, Egiptu...

Prah se koristi za bojenje kose i za tzv. privremene tetovaze na kozi.

 

Trajanje slika na kozi je od 5-15 dana u zavisnosti koliko dugo je pasta drzana na kozi,

zatim na kom delu koze je uradjena i koliko cesto se ti delovi tela peru sapunom ili drugim sredstvom za pranje.

Prava kana sadrzi potpuno prirodne sastojke i samo mali broj ljudi je alergican na nju za razliku od tzv CRNE KANE

koja sadrzi hemijski sastojak PPD. PPD moze da izazove alergijske reakcije kao sto su svrab, osip, a u najgorim slucajevima

ostavlja i trajne oziljke i stvara hipopigmentaciju koze (trajni nedostatak pigmenta - fleke).

 

PPD je opasan zato sto su njegovi molekuli mali i prodiru ispod prvog sloja koze i dolaze u krvotok.

Sa druge strane tradicionalna kana ne prodire dalje od epidermisa – povrsinskog sloja koze.

Tradicionalnu kanu cete razlikovati od PPD kane tako sto ona nikada ne ostavlja crnu boju

vec ce boja ici od narandzaste do tamno-braon boje.

 

ZNACI, UKOLIKO SU PRIVREMENE TETOVAZE POTPUNO CRNE, NEMOJTE IH RADITI,

JER JE TO PPD BOJA KOJA MOZE IZAZVATI OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME !

SAMO TRADICOONALNA KANA JE BEZBEDNA ZA PRIVREMENU TETOVAZU!

Na sledecim slikama mozete videti posledice koje je ostavila “crna kana”.

 

 

 

 

 Na slikama dole su ornamenti uradjeni tradicionalnom kanom.